Превенция в бизнеса

Днес ми казаха, че на около 3км. от офиса вали градушка. Веднага запалихме колите и към най-близкото закрито помещение – в случая подлез с разширение. Градушката се размина. И да беше праснала – все тази, крайните щети щяха да са нулеви. Ако не бяхме взели мерки и беше заваляло – поне 6 часа в ходене по огледи, описи, чакане на решение, висене по опашки, попълване на бланки. След това поне 10 дни без кола, разправия с майстори, корекции на работата им (един приятел буквално 15 пъти връща колата си след градушка, докато не я оправиха както трябва).

На кратко превантивните мерки са на лице и със съществуване на самото автокаско (да похваля ДЗИ, до сега не съм имал проблеми с признаване на щета).

В реалният бизнес превенция в такъв мащаб и с такъв категоричен резултат е невъзможно – не можеш да предвидиш всички ходове, не можеш да предвидиш действия и решения на трети страни, няма застраховка „лош бизнес план“ или „объркан клиент“ или „опа, нещо стана, f1, backup etc“. В договор не можеш да напишеш „ако клиента не е в час прекратяваме договора и не дължим неустойка“.

Но може да направите предварителна оценка:

  • лоялност (работил ли е с други преди за подобно нещо, къде е бил проблема, защо не работи пак с тях)
  • платежоспособност (не намирам по-точна дума – правилно ли оценява труда, който ще бъде извършен)
  • очакван резултат (реални ли са очакванията му, трезва ли е преценката му)
  • ангажименти (ще може ли да отдели време за срещи, да прати снимките, ще бъде ли отворен за контакт при последващи въпроси)
  • отношение (изслушва ли ви, консултира ли се непрекъснато с приятели и пишман разбирачи)

За мен най-важни са лоялността и отношението. Ангажираността и платежоспособността са неща, с който може да се справите сравнително лесно.

Но опитайте да работите с някой, който се консултира с 10 съседа/приятели/конкуренти/колеги. Повярвайте ми – не става. Рано или късно отношенията ще се скапят, колкото и да се стараете, обяснявате и унизявате.

Очакваният резултат е най-странното нещо – от желание за 1ва позиция в Google в рамките на до 3 дни след стартиране, до милиони долари през първият месец. Нито едно от двете неща не са се случили. Никъде, никога, от никого. Това е най-трудното за обяснение – ако сте прекалено добри в това ще откажете клиента от проекта (и губите пари), ако не успеете да го убедите да не направи проекта – той ще остане с впечатление, че ВИЕ не може да се справите и ще отиде при някой конкурент (и вие губите пари, отново).

Но ако клиента е лоялен и има отношение към вас – може да бъдете искрени с него, да поговорите и да го насочите към по-подходящ безнес модел, таргет група или каквото според вас не е в час.

Какъв е най-важният критерии според вас? Как калкулирате риска и до какво ниво толерирате?

Едно мнение по „Превенция в бизнеса

  1. Pingback: Замисляли ли сте се за това… | Свежа Идея - Статии за маркетинг, мениджмънт, бизнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.