Процедура при продажба на домейн с escrow.com

logo-escrow_home-1.gif

Преди около два месеца продадох мой личен проект за първи път, и то на човек, който никога не съм виждал, чувал, чел за него или нещо подобно. Знаех само, че е с азиатско име и е в Ню Йорк 🙂

Същото важи и за него – освен сайта ми, той не знаеше абсолютно нищо за мен 🙂

Тъй като сумата беше доста голяма, а риска според мен и него беше също доста голям, решихме да използваме услугите на escrow.com.

Прочетох по разни форуми доста отзиви, и извода беше, че това е начина (при paypal купувача не получава гаранция, че след като изпрати парите домейна ще му се прехвърли, а продавача няма гаранция, че след като прехвърли сайта ще си получи парите 😉 ).

Ето и лог на цялата транзакция:

1) May 13 2007 12:13PM PST
Seller initiates the transaction

May 13 2007 2:15PM PST
Both parties have accepted the offer, awaiting buyer payment.

Тук аз започнах транзакцията.

2) May 13 2007 2:17PM PST
Buyer paid by credit card, awaiting Escrow.com approval.

May 14 2007 10:16AM PST

Payment received, seller will be prompted to ship after payment is secured.

3) May 14 2007 10:50AM PST
Escrow.com approves payment.

Тук той изпраща парите на escrow (делихме таксата 50 на 50 – ако нещо стане и сделката се прекрати – той заплаща всичко, а ако мине – отдържат ми се тези 50% от таксата).

4) May 14 2007 12:36PM PST


Seller submitted transfer for ***********.com

Тук освобождавам домейна и му давам кода за да стане негов. Както виждате от тук до следващата стъпка минаха около 5-6 дни, тъй като малоумните GoDaddy имат 5 дневен гратисен период – когато поискаш да разкараш домейн от тях (да го трансфернеш при някой друг регистратор) следва една камара спамове – „ама сигурни ли сте? ама имате още Х дни да откажете и да си запазите домейна при нас? ама наистина ли сте сигурни? Ехо, имате още 12 часа да откажете транзакцията…“ СУПЕР ДОСАДНО! И има само линк ако искаш да СПРЕШ трансфера, но ако искаш да го ПОТВЪРДИШ – чакаш! Супер гадна постъпка от страна на GoDaddy, което забави изключително много процедурата.

5) May 21 2007 2:54PM PST
Buyer received merchandise. Inspection period starts.

6) May 21 2007 2:54PM PST
Buyer accepts merchandise, transaction complete.

Тук вече домейна е при него, човека се отказа от инспекционния период (има минимум тридневен период на тестване – в началото на започването на процедурата аз задавам колко дни да е – 3, 5, 10 и т.н.) и веднага потвърди, че домейна е при него.

7) May 24 2007 7:07AM PST
Funds disbursed. Final closing statements sent to both parties.

Тук вече парите бяха в банковата ми сметка 🙂 За международния банков трансфер ми одържаха около 50$, което беше сравнително малко със сумата или с другата опция (с чек за 20$, но 2 месеца чакане докато реално си получа парите).

В началото четох, че общо взето те четат whois-а на домейните.
Тъй като съм си БулгарНинджа и не вярвам току така на непознати за такива големи суми – свързах се с escrow, от където веднага ми потвърдиха, че купувача е изключително надежден човек, и че те НЕ гледали whois-а (както пише в сайта им, между другото 😉 ), а се свързвали директно с новия регистратор – т.е. дори той да беше оставил моето име на whois-а – те щяха да видят кой е новият регистратор и оттам щяха да получат информация кой всъщност държи домейна – дали той или аз.

Което ме успокой и оставаше само да изчакам глупавия гратисен перод на GoDaddy, глупавите Събота и Неделя и да дочакам Понеделник, когато парите пристигнаха в банковата ми сметка 🙂

Накратко: при липса на доверие – ползвайте escrow.com – независимо от сравнително големите им такси, за продажба над 300$ – това е начина, всичко друго е руска рулетка…

Ако имате въпроси – ще се радвам да отговоря 🙂