Google разкри какъв % дава на издателите

След 7 години на какви ли не клюки – от 10% до 90% – Google разкриха точният процент, който дават на издателите.

68% за AdSense for content и 51% за AdSense for search.

Според тях процента никога не е бил променян, от самото начало.

We hope this additional transparency helps you gain more insight into your business partnership with Google. – а де, защо никъде не видях да се посочва, че причината за това разкриване е заповед на съда в Италия ( http://www.seroundtable.com/archives/022218.html )?

If another ad network offers an 80% revenue share, but is only able to collect $50 from ads served on your site, you would earn $40. А това ме просълзи, честно 🙂 Преведено означава нещо като „ние сме големи и ще си правим каквото си искаме, най-големите сме в света, така че друг (конкурент) даде и 80% – на нас не ни пука“.

Приятно съм изненадан от реакцията на финансовия пазар – ръст от 3.57% (за времето на писане на този пост нарасна с около 0.25%) – http://www.google.com/finance?q=goog

И все пак оставам озадачен от големият процент, който задържат  и довода, с който го защитават. Разходи и бъдещо развитие. Окей, но не е ли именно този продукт (adsense for content) в техните gmail (колко десетки милиони @gmail се ползват ежедневно), maps и прочее достатъчно посещавани (и навярно в някаква част ултра-мега доста рентабилни) проекти? Съгласен съм – преди години не е било така, нямаше maps, нямаше gmail, нямаха нищо, освен google.com, adwords  и adsense. И въпреки това  процента никога не е бил променян.

Вариант А:
$$$++

Вариант Б:
Мега минус от проекти като streetview и кой знае още кои.

После брокерите на имоти взимали голям % 😀

Очаквам вариант В от вас 🙂

7 мнения по „Google разкри какъв % дава на издателите

 1. Иво Апостолов

  Според мен процента дори е доста висок. Като се добави и отсъствието на такси, ако парите се получават с WU, според мен трудно може да се намери някой с по-добри условия.

 2. Zaya

  68 процента от цената, която плаща рекламодателя си е добре 🙂 От два дни и аз реших да завъртя малко AdSense. Иска ми се да видя дали ще имам някакъв успех 🙂

 3. Sico

  Абе аз очаквах да е 50%. Все пак ми се струва, че винаги са давали най-много пари от всички. Просто вземат на някои ключови думи найстина много, след като всички сме имали кликове от порядъка на 1-2-3 долара (вече Евро).
  Пък и са големи…

 4. Съновник

  Попаднах и на други материали според които колко ти по по – висок CTR толкова повечко ти дават, което е малко в противоречие с „Официалната позиция“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.