Hello, facebook world

Facebook трупат милиарди. Според мен напълно заслужено, до един момент.
Като видя колко пари са минали през нас за миналата година за Facebook Ads и колко за Google AdWords: 10:1 за Facebook. #WIN. Но това е краткосрочно, конкуренцията се засилва, цените за реклама там се покачва, ROI пада и според мен до 6-8 месеца ще се получи равновесие и нещата ще си дойдат на мястото, но конкуренцията е хубаво нещо в крайна сметка.

Изключително интересно ми е дали от Facebook ще пуснат рекламни формати, подобни на AdSense. С такова количество рекламодатели ще отидат на ръба на капацитета си за показване на реклами и естествено продължение би било  използване на външни площадки, като отново таргетирането може да е както е сега – логнат си в профила – виждаш неща, които те описват теб и с които са те таргетирали рекламодателите плюс базов контекстуален филтър (в порно сайт реклама на детска количка ще рулира, честно!).  Ако не си логнат – контекстуални само и толкоз, елементарно, както се казва.

Да ме викнат за нула време и малко милиони ще им направя чарт със схемата 😀

Рекламирате ли във Facebook?
Забелязахте ли понижаване на ROIа последните месеци?

12 мнения по „Hello, facebook world

 1. таблети

  Статията ти е интересна, но не разбрах какви са тези външни площадки? Рекламата да се показва във widget-ите на facebook по сайтовете, това ли имаш предвид?

 2. За Здраве и Красота

  Много добра статия. Аз също мисля, че Google AdWords скоро пак ще заемат полагащото им се място. Колкото до Facebook, социалните потребители според мен не са склони на покупка, затова и никога не съм използвал Facebook реклами.

 3. Футболни прогнози

  Facebook никога няма да минат Google AdWords. Както каза „За Здраве и Красота“ тези социални потребители не ги интересува нищо, освен да си ъпдейтнат статуса и да си губят времето по цял ден с глупости!

 4. filmi online

  относно конкуренцията между рекламните мрежи, нищо не се знае. Все пак като социална платформа фейсбук набира сила с все по-бързи темпове.

 5. Фалшиви Камери

  Абе айде и аз да се изкопосам с един линк ;Д с анкор текст. Иначе по темата – фейса и гугъл още дълги години ще се съревновават, хубавото е ,че гугъл са в много сфери – webmasters, docs, etc , докато фейсбуук блъскат само откъм социализиране.

 6. кънчо

  Чесно казано във Facebook не съм пускал реклами до момента, но малко ме гложди мисълта и може и да разгледам как става номера. Преди време ползвах Adwards. Като цяло реклами трябва да се ползват за сериозни проекти, иначе си е чиста загуба на средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.