Лилавата Крава

Ха, нова категория 🙂

Чета по две книги на месец, време е да споделя тези, които чета в момента и тези, които са ми направили силно впечатление в миналото. Няма да ви затормозявам с писане за специфична литература, ще наблегна на леката такава + самоусъвършенстване.

Приключих с четенето на Лилавата крава от Сет Гоудин.

За автора имам едно такова чувство на приятел, доказал се през годините. Чел съм (май) всичко, къде що е написал по блогове или книги. Страхотни са. Преди няколко години видях сериозни грешки в превода на негови книги, чисто от любопитство му писах мейл с тези неща, получих отговор в рамките на 15 минути лично от него, с уточняващи въпроси и благодарности за уведомяването. WTF, Сет Гоудин ми пише. Точно така, както преди време си писах с Shoemoney и още един куп знакови фигури. Има нещо общо между тях – откритостта  на играта и умението да се учат и най-вече: слушат. Последното е нещо, с което аз така и не успях да се справя през годините, уви, какво да се прави.

Ще се опитам да резюмирам книгата. Става дума за очевадната разлика между тромавата фирма, направена с цел $$$++ и тази, направена с любов (*наречено отаку в книгата, явно и не само там :). Лилавата крава не е така нареченият buzz или вирален маркетинг, а е нещо повече от това. Концепция от самото начало, а не просто случайност. Заслужава си четенето, а след това и препрочитането. Изключително лека за четене, пълна с напълно реални примери (и любимото ми – директни атаки срещу други, anger management, anybody?)

Друга книга, която е толкова скандална, че направо не ми се ще и няма да я описвам на дълго и широко в отделна тема (с цел да не я прочетете, честно!) е Кешвъртайзинг. Толкова синтезиран материал за кое и как точно продава и кое не не съм чел никога.

От време на време се появяват интересни книги на аванта в НоваВизия. Ако ви се скръндзят 10тина кинта – наминавайте там и ако се съмнявате в качеството на някоя книга – нищо не ви пречи да я спечелите, напълно безплатно 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.