SEO добавки за WordPress

Днес мернах един пост за оптимизация на WordPress и реших да го допълня.

Това, което използвам почти във всеки проект, базиран на WordPress (по азбучен ред), за оптимизация:

 • All in One SEO Pack – управление на всичко, което бихте се сетили, включително оправяне на проблеми с дублирано съдържание (noindex на tags, archives и т.н.).
 • Block Bad Queries (BBQ)`- или аналога му директно в htaccess. Накратко блокира най-масовите опитите за хакване на WordPress – eval, base64 и т.н.
 • Dagon Design Sitemap Generator – предполагам има и други, но това ми се струва достатъчно добро и лесно за преработка.
 • External Links – nofollow + class и т.н. за изходящи линкове, изключително полезно при много автори и нулево време за модерация.
 • Google Sitemaps – sitemap.xml генератор.
 • Quick Page Post Redirect Plugin – справя се чудно с препращане на постове и страници. Бързо и лесно, без да се бъзика в htaccess. Особено подходящо ако искате да тествате временно 301 на някой пост към отделен ваш сайт по темата или подобно. Малко gray 🙂
 • RSS Footer – ако някой е решил да ви скрапи нямате шанс, поне да извлечете някоя и друга полза, под формата на връзка към вас.
 • SEO Friendly Images – автоматично добавя alt+title на снимки в пост. Много лесно за постигане на точно_каквото_ви_трябва. Изключително подходящо при хиляди постове със снимки и липса на време да се върнете назад и оправите атрибутите.
 • SEO Smart Links – това е едно от любимите ми. Чуден interlinking на постовете в един или няколко сайта, формат keyword:url. Колкото и да си мислите, че сте линкнали всичко както трябва – никога не е достатъчно 🙂
 • WP Super Cache – горните постове търсят стрингове из текстовете в реално време и лагват сериозно при големи неща. Wp super cache + preload няма равен. Колкото и да ми хвалят w3 total cache – лично на мен това ми харесва повече и от тестове на сайтовете ми се справя по-добре отколкото w3 total cache.Мое мнение, феновете на w3 да не ме нападат, а да си го ползват със здраве
 • WordPress File Monitor – преди няколко години ми бяха хакнали един сайт, незнайно как, но ми скапаха живота качествено. Следяха за useragent и пускаха хиляди линкове само пред г бота. Видях за съществуването на проблема след като лепнах +90 дни в коша наказание, за което съм писал преди години. Отне ми седмица да го локирам и отстраня. Този чуден плъгин пуска нотификация по мейл при добавяне/модификация/изтриване на файл. Ако ще го ползвате – не забравяйте да изключите /wp-content/cache или каквото там ползвате за кеширане, да не ви алертва постоянно.

За някои от добавките съм писал и преди, някои са сравнително нови, или поне мнението ми за тях. Други на първо четене нямат общо със SEO, но го засягат, и то яко.

Ползвам и къстъм if-ове в определени случаи, като това:

<?php if(isset($_REQUEST[‘s’]) || (is_paged()==1) || (is_attachment()==1)){ ?>
<meta name="robots" content="noindex, follow" />
<?php } ?>

или това
<?php if (is_single()) echo ‘<link rel="canonical" href="’ . get_permalink() . ‘" />’; ?>
<?php if (is_home() && !is_paged()) echo ‘<link rel="canonical" href="http://www.your-super-cool-site.com/" />’; ?>

17 мнения по „SEO добавки за WordPress

 1. Васил Тошков

  WordPress File Monitor – това много ми хареса. Напоследък много взеха да го хакват WordPress и това просто е гениално. Реално е по-полезно и от най-добрата защита. Опитът ми показва, че при WP тотална защита няма. Адски изобретателни стават напоследък руснаците. Първо ни спамиха, сега направо ни хакват.

 2. Pingback: Да стегнем малко горкия, беззащитен Wordpress :) - Страница 5

 3. nanko.nanev

  Ако се прекали с плугините се намаля скоростта на зареждане на сайта. Аз понеже ползвам споделен хостинг и гледам да ограничавам плугините. Има ли някакъв начин да се намали изразходването на ресурсите?

  1. Атанас Янев Автор

   Да, WP Super Cache 🙂 Предпоследното от списъка.
   Дори без плъгини, само с wp super cache, WordPress товари 5 пъти по-малко 🙂

   Васко, и аз съм се видял в чудо – то не са htaccess allow по едно ip, то не са пароли, то не са lockdowns за брутфорс… Спасение няма 🙁

   Само този плъгин си докладва точно и коректно 🙂 Няма как да се маскира промяна на filesize, modification date и т.н. 🙂 Остава им да пипат по историята на File Monitor-а, но не са се светнали 😉

 4. georgi_kal4ev

  Пари и ресурси само това ! искам по някакъв начин да си намаля ресурсите

 5. Теодор Захариев

  SEO Smart Links – Това е страхотно, бързо и лесно се работи с него. Много благодаря. Ще тествам и останалите като вега работя със All in One SEO Pack и съм много доволен от резултатите. Последния тул наистина е изглежда много полезен като съдя по вашия опит.

 6. Станислав

  Доста полезна информация. Имам един въпрос за Block Bad Queries (BBQ), тъй като не съм го ползвал до момента, а мисля да го пробвам:
  Записва ли ( показва ли ) някъде, когато блокира някоя заявка?

  1. Атанас Янев Автор

   Станислав, не логва, но е елементарно да се направи.
   Реално добавката е 3 масива и един if, в този if==true трябва да се записват данните в отделен txt файл или в база данни, с няколко реда код е готово. Пиши ако не може да се справиш.

 7. Finansist

  Сайта ми от известно време стана доста бавен дали се дължи това на плъгините или че нямам cash-иращ плъгин ?

 8. Krasimir

  WP Super Cache е пълен боклук,като го инсталирах на хостинга cpu ми скочи над 150 процесорно време,никаква работа не върши

 9. Vanq

  Доста полезна информация евала за труда… 🙂
  Ето и моят сайт направен с WordPress.Всичко което търсите с как се прави отговора ще намерите на линка.Приятно сърфиране
  http://www.kaksepravi.org

 10. SEO

  Интересно е да се движиш назад във времето по този SEO начин, поздрави за блога и статите в него! Със сигурност са имали голяма стойност 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.