SEO timeline: най-важното нещо

От доста време не съм писал нищо за оптимизация 🙂

След повече от 7 години, прекарани в „оптимизиране“ (реално плодове бера последните 5, методът опит-грешка не винаги е давал добри резултати, но поне учи) на лични проекти, мога смело да заявя кое е най-важното нещо: придържане към строга времева линия на ангажименти към процеса, без никакви компромиси.

Ето един примерен проект, по който е работено 4 години, без прекъсване, никакъв бюджет за купуване на линкове, всичко натурално, както се казва.

Избора за незакупуване на линкове беше един: липса на $$$ за проекта и желание за „независимост“, което се оказа мега простотия, но все пак се получи:

 1. Старт на проекта (4 години е времевият интервал, показан на графиката)
  • Проекта е отчасти тип блог-към-списание,  като нишата му е средно-до-силно-конкурентна според отделните теми.
  • Стартиран е с едва 3 теми, като към момента са около 400, на 101% оригинални, писани от различни автори през годините, но минали през един редактор (мен 🙂 ).
  • Първоначално оптимизацията/рекламата се състой в пускане на линкове в соц мрежи, като имаше голям успех в част от тях (седмични топ5 и прочее), за жалост част от тези мрежи вече или ги няма, или са с трафик колкото на А. А. сайтовете.
  • През цялото време, до достигане на  точка 2, са се правили промени по onpage, редакция на старо съдържание и добавяне на ново. Смело мога да заявя, че промените са били поне 10 пъти повече, отколкото в алгоритъма на G за същия период 😉 Дали е било за зло или добро – сами преценете. Монетизация за периода реално няма, някакви центове от различни аф. програми, cpc чудесии (тях също ги няма в стария им вид – widgetbucks и други такива смелчаци преди тях)
 2. Голямото излитане

  • Осезаемо повишаване на трафика всеки месец, много по стабилни цифри с ясно изразен тренд на покачване (с един месец на пад, поради технически причини и липса на инсталиран аналитикс за седмица, нищо сериозно 😉 )
  • Избиване на разходите плюс скромни приходи, които са…
  • 200% инвестирани в ново съдържание – 10$ изкарани = 20$ похарчени за ново съдържание
  • Набиране на първи по-сериозни натурални авторитетни връзки
 3. Големият шамар

  • Брутално +30 наказание от G (супер нелепо хакване на сайта, инжектиране на хиляди линкове в постовете, локиране на проблема за жалките 10 дни след първите признаци (изключително интелигентно хакване, честно, с всичките му там неща за неоткриване на пробива, и като цяло наличието му)
  • Последвано от 3 месечно наказание, ясно различимо от графиката
  • Спиране на публикуване на каквото и да било съдържание за период от 3 месеца, поради тотален отказ на Г. да индексира ново съдържание
  • One night експирация, както дойде, така и си замина – точно 3 месеца, на секундата…
  • Липса на каквито и да било промени по сайта, пълно зарязване за 3 месеца.
 4. Излитане #2

  • Осезаемо излитане на постове, стари 3 години, топ класации за водещи и лонг тейл думи и фрази
  • Още повече свежи натурални връзки
  • Периодично добавяне на ново съдържание и обновяване на старо
  • Повишаване качеството на трафик, много по-добри конверсии, поради класиране за по-точни фрази

Ето синтезирано какво разпределение правя на ангажименти, преди да очаквам реални резултати:

Откъм техническите неща:
– Бърз и секюрнат сървър, в началото може и да не е нещо сериозно, но задължително в САЩ (или държавата, която е таргет)
– Задължително следене на всички възможни данни и най-малки промени в SERPs за основните конкуренти
– Актуализация на onpage, поне два пъти в месеца, според резултати, които съм извлякъл през периода. Включвам дребни неща, като промяна на текста във footer, промяна на usability и подобни дребни, но важни неща

Откъм другите неща:
– Непрекъснато добавяне на съдържание, дори и при липса на индексация и подобни простотии
– Корекция на старо съдържание, добавяне на допълнително съдържание – поне 2 пъти в годината, може и по 3-4 параграфа, но да има някакво развитие. Варианта с оставяне на отворени коментари също работи до някъде, но добавяне на ново в темата е класика
– Възможност за набавяне на много на брой линкове, на всяка цена. Пестенето на 10$ днес е пропуск на 1 000$ утре. Оги както казва – „линковете са всичко“ 🙂 Това е едно от онези работи, които почти никой не ги прави, колкото и да вярва в поговорката „дай, за да получиш“
– Събмит в тематични социалки – за трафик и линкове

И най-вече: търпение! Повечето зарязват проекта на 9-12 месец от пускането му… Много жалко за тях 🙂

В какво не вярвам:
– Така широко рекламираният потенциал на twitter – готино е, само че в реални условия така прословутия източник на трафик е тотален боклук, поради простата причина, че е супер популярен в hitech средите и съответните ниши, в останалите е празен и за сега е загуба на време, ако сте в по-дясна ниша. Едно е да пишеш за iphone и да пускаш в twitter, друго е за обезкосмяване на женски интимни райони 🙂
– Създаване на огромни мейлинг листи, след което да се почне нещо, което ще наричате уведомяване, но вътре, дълбоко в себе си, знаете, че е чист спам. Опитах и не издържах. Потенциала е огромен, признавам, стига да не ви пука.
– Успех за един ден – днес го пускаш, утре си на върха. Не работи така системата, колкото и да ни го набиват в главите некомпетентни медии, роднини и какви ли не други 😀 И не става дума само за serps, а по принцип. Пример? lifebox1 🙂

17 мнения по „SEO timeline: най-важното нещо

 1. вицове

  Вярно lifebox1 напълно се загуби, а беше рекламиран в една от най-гледаните телевизионни медии в България. Като цяло много добре е просперирал сайта ти, не пожелавам на никого да му бъде хакнат уеб проект по описания начин, успех!

 2. Жоро Петков

  Наистина е много лошо при хакване на сайт.Не знам за Вас дали разбирате от такива неща но Ви препоръчвам почете в интернет за Инжектирането на сайт и ще знаете от какво да се пазите 😉 .(Не съм специалист по-тези неща знам малка част). Сега по темата:
  Много добра статия.
  Пожелавъм Ви, все добри теми и много успехи :).

 3. Румяна Илиева

  Насе, мейлинг листите работят супер. Давам им нещо ценно безплатно да си свалят срещу имейла им. После всяка седмица им изпращам още от ценното нещо – безплатно. На 5та седмица им предлагам да си купят платена версия на ценното нещо, после продължавам с още 5 седмици безплатно и после пак предложение да си купят …. работи 🙂 така че прави мейлинг листа.

 4. Атанас Янев Автор

  Руми, сигурен съм, че работят 🙂
  Просто не е за мен 🙂

  Всеки път, когато пусках масов мейл ми ставаше криво, още повече събрах 10к мейла за по малко от месец, при всяко пускане имаше поне 1 репорт за спам, нищо особено като %, но все пак… 🙂

 5. Румяна Илиева

  При мен на 10к мейла има около 7-10 спам репорта, така че това е нормално. Не виждам защо да ти е криво, те реално искат да им изпращам имейли, получавам толкова много обратни писма със суперлативи. Все пак помисли да сетнеш ауториспондър (ползвам aweber), всяка седмица им пиши мейли, след месец им пращаш да си купят нещо, като не го правиш директно, а им пращаш статия, която ти е харесала 😉 , а в статията трябва да се продва нещо. Виж в кликбанк продуктите, които рекламираш да имат висок gravity, макар че има тероия, че тия с нисък gravity са по-добри, ако ти е интересно ще поясня.

 6. шалтета

  На мен веднъж ми хакнаха сайт, за щастие доста нескопосно и успях бързо да оправя щетите. Браво за търпението и дано да носи вече сайта добри дивиденти.

 7. Tonkata

  Това с мейлинг листите си е спам откъдето и да го погледне човек, ама затова пък общоприет 😀 . Не че офлайн пощите ни не са пълни и те с подобни. Как искам да се unsubscribe от реклами на Била, екскурзии и дограми ама тц :)))

 8. Румяна Илиева

  Тонката, не е спам, ако са се абонирали да получават нещо, което им е ценно, примерно видео с тренировка всяка седмица и освен това при абонамента са получили примерно 3 безплатни видеа, които да си даунлаоднат. Доста сериозна работа стои зад листа ми от 20к души.

 9. кънчо

  Интересна статия, смятам да почета малко из твоя блог и да се пообразовам, че малко съм изостанал със СЕО материалите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.