Разни 27.10.2012

Не съм писал от месец Март.

Това май ми е рекорд за най-дълго затишие 🙂

Прекратихме дейност с нови клиенти в Креативити Дизайн Студио ООД.
Причините са няколко, но най-тревожната беше огромният процент задлъжнялост към нас. Да гониш някой 50 пъти да си заплати 5те лева на месец е изключително унизително и демотивиращо. Не го пожелавам на никой. През последния месец спряхме няколко сайта с голяма задлъжнялост. Включително на фирми, които редовно рекламират сайта си в Нова, ТВ7 и т.н.. Да ви кажа честно – не ми пука. Ама грам. Със старите клиенти си продължаваме работа. Ако сте сред тях – няма страшно, няма да ви изоставим 🙂

През това време развих няколко допълнителни проекта.
Един от тях е магазина за градински мебели topline.bg.
Честно казано съм изключително приятно изненадан – с един почти готов темплейт, половин ден кодване и няколко пъти по няколко часа оптимизация се получи нещо, което ще давам като how to в електронната търговия в България 🙂

Няколко неща са.

Най-вече: електронната търговия в България в големите обороти просто не е електронна. Няма смисъл да интегрирате системи за онлайн заплащане и прочие ангажиращи неща.

Плащане при доставка или по банков път е напълно достатъчно.

Напишете телефона за връзка на 1001 места в сайта.

Ако можете на 1002 – по-добре!

Най-големите поръчки дойдоха **В**НЕДЕЛЯ**ВЕЧЕРТА**. **След 21:00ч! **По телефон.**
Да беше една – да си кажеш случайност, ама не. Огромна част от интернет търговците ги е страх от контакта по телефон и не го рекламират много много из онлайн магазините си. Те губят. В следващите месеци, ако има интерес, ще споделя още актуални хватки. В момента сайта е порязан от вида му, стоките са сезонни и не искам да получавам десетки запитвания, които не може да се обслужат извън сезона.

За първи път бездействах няколко месеца, поредни. Не е лошо човек да се дръпне назад, да си ресетне съзнанието.

Миналата седмица, от скука, смених темата на този блог. Не е истина с 1 клик до какви безплатни неща имат достъп хората в момента. Добавки, теми, цели CMS. Все неща, които до скоро струваха хиляди да се направят, тестват и пуснат…

Скоро ще пусна една услуга за автоматизация на задълженията in/out. Нищо общо с издаване на фактури. Там има милиони добри решения. Ако ви се струва интересно и искате да сте в бетата – драснете един мейл или коментар.

5 мнения по „Разни 27.10.2012

 1. EGO Bulgaria

  Подкрепяме напълно твърдението за телефоните. Огромна част от поръчките при нас са от телефонни обаждания, въпреки, че за онлайн поръчка клиента трябва да попълни само 4 полета.

 2. jorj

  Това за рестарт на съзнанието ми хареса 🙂 Аз се рестартирам с каса бира и пържоли в гората. Не ми се сърдете, обичам да си угаждам, все пак всеки може да прави каквото и както си иска стига да не пречи на другите, нали 🙂

 3. фуклю

  a ве ти си умрял отдавна бе, … ти си история бе …
  какво правя аз тука обаче незнам?!?

 4. Mladen

  Здравейте, хареса ми начина по който си обяснил за елктронния магазин. Аз от няколко месеца се мъча как да популяризирам, но това с телефоните наистина е полезно. От няколко месеца съм на рестарт или по-скоро промяна в мисленето и бизнеса :-). За сега резулатът е близък до трагедията.

 5. some random dude

  Напълно ми е познато това да гониш клиент за някаква сума, която за него е просто жълти стотинки. Той някак не цени парите, защото си мисли, че щом той е богат, то за теб 20-30 или 5- лева не значат нищо. Доста съм патил от такива, но какво да правиш, не можеш да разбереш кой ще е коректен и кой ще те измами. Имам чувството, че ако е за много пари – клиентът е готов да ги даде, но ако е за по-малка сума започват пазарлъците. Сякаш другите хора нямат нужда да се издържат.
  Надявам се в скоро време бизнесът у нас да стане лоялен и коректен към останалите предприемачи, защото ако няма добър тон между страните, нищо не може да се получи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.