Тествате ли?

Имам странното чувство, че нещо не е както трябва почти във всеки уеб сайт.

Нещо, което може би им коства повече от 5 или 10% от оборота. Което умножено по 12 месеца и 3 години прави много. МНОГО.

Но хората ги мързи да тестват.

„На мен ми харесва така“.

„Аз платих много на известна фирма за изработка на уеб сайт, нямам проблеми със сайта“.

Фак ю, имаш проблеми, и то много.

Фирмата дали е тествала да пусне супер таргетиран трафик към сайта, да тракне всичко от-до, да репортне информация, да обсъди с теб (защото само ТИ си разбираш от бизнеса, само ТИ знаеш какво те питат хората когато влязат в ТВОЯТ магазин, само ТИ знаеш кога хората решават да купят от теб или да излязат от магазина ти).

И това да го направи МНОГО ПРЕДИ да пусне сайта. Да мине ревизия на лейаута, на текстовете, да се тества отново. Да се сравнят данните. След това отново. И отново.

Мне, на бас за стотачка, че не е станало така?

Аз ще ти кажа как е станало. Защото съм го правил и аз така. От другата страна. Стотици пъти.

Отишъл си (в най-добрият случай за теб) в някоя фирма (изключваме съседи, роднини, познати от университета и т.н.). Договори ли сте се – ще имаш това, ще имаш онова, тук ще сложим логото, тук ще сложим менюто, долу ще вкараме контактна форма, тук ще можеш да си въвеждаш текстове, а тук ще се показват продуктите…

Нали? И още нещо като – тук ще сложим фейсбук бутонче, тук ще сложим изпрати на приятел. Сещаш се, ще стане супер як сайт, хората сами ще пращат на приятелите си за него. Всеки ще купи виагра от теб, че и приятелите им! Епик!

Сумата, която си платил, може би варира в границата 200 – 2000 лева. Може и 5 000.

Или 50 000. Но това няма значение. Процеса е бил точно такъв.

Ако си късметлия и си Българин, мега баровец и си попаднал на читава фирма може би са ти казали за ползваемост, юзабилити, пинизи или както там са го нарекли това.

Дори има няколко десетки сайта из българско минали през Лукрат. За Бога, вижте услугите им http://www.lucrat.net/services/

Ама така хубаво са написани, направо ти капва сълзичка от удоволствие – най-после си намерил ултимативното оръжие и сега вече наистина ще станеш милионер – ще следят как хора ползват сайта ти, после ще говорят с тях. Ще ти кажат слабото място. Супер! Чудно!

А колко от тях ще купят продукта ти? Нула. Колко от тях ще бъдат искрени и прями с теб. Нула. Изключваме онази им услуга – 10 препоръки – как пък точно 10? Ще си смучат от пръстите при добър сайт или ще ти спестят останалите 140 препоръки? Не знам.

БЕЗ ЛОШИ ЧУВСТВА! УВАЖЕНИЯ КЪМ ЛУКРАТ И КУРСОВЕТЕ ИМ!

Обаче да си го кажем директно – тестват с 15 човека в услугата им за подредба на категории и продукти. Или – айде – 20, ако си доплатиш. Знаете ли какъв процент на точност е това? И не. Не се смята така, резултата не е добър. Може да е по-добър от стандартния прецакан сайт, но това не е достатъчно добро. Налучкването не е точна нАука.

Пазара в България е шах без цар – ходят напред назад разни пешки, комуникират една с друга, лъжат се взаимно, че са коне, топове, принцеси, спортисти. Царят праща пешката да му купи сайт, той лично не се занимава.

Целта е ясна – ама много красив сайт, по-красив от конкурент1.ком, конкурент2.ком, обаче да има тоя елемент от конкурент3.ком, от палавикаки.орг, щото много ми харесва анимирано лого. И фирмата го почва – красив сайт, чуден админ, обучават хората как се работи с него. Сайта дори печели някакъв конкурс – без значение дали бгсайт или друго чудо на чудесата.

Обаче по сайта са правени нула реални тестове, може би губи около 7% от поръчките, само защото изисква задължителна регистрация, не репортва, че това-име-е-вече-заето и хората заебават.

Или пък на хората не им харесва водещия текст на сайта – „Уголемяваме без граници“. Една промяна на „Ставаш друг човек“ би качила с 2% поръчките. Ама няма кой да се сети, да тества, да замери, да репортне и да реши. Защото нали така или иначе влизат някакви поръчки, той сайта съм го избил отдавна…  Нещата стават на око, на вътрешно чувство, на копиране от конкуренти.

Трябва да имаш познания в доста области, за да знаеш кое и как да тестваш, кое и как да логваш. Скъпо е. Ама много. Направо не може да си представите колко скъпо излиза това. Че и време трябва. Сещате ли се за онези три кръга – как бяха – евтино, бързо, качествено. И не можете да си представите кефа в очите на хората, когато им покажеш цифрите – ето пе бич, същия трафик имаш към сайта, обаче предния месец си направил с 10 бона отгоре заради тези неща, които тракнахме и променихме. Win.

Този пост не е хейтърски, не знам защо се получи в този тон.

Нападайте ме 🙂

Редакция: забравих нещо важно
Забавна снимка на котка!  Нямам на котка, за това ви давам това:

happywombat.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.